Surroundljud
Blu-ray handlar lika mycket om ljud som bild. HD-ljud innebär förlustfri återgivning av den ursprungliga inspelningen. Tack vare Blu-ray-tekniken kan vi nu leverera det ljudet direkt in i ditt vardagsrum. Det här digitala flerkanaliga ljudet är en central del av filmupplevelsen – tänk dig att titta på den senaste storfilmen utan alla ljudeffekter som bokstavligen skakar om dig i biofåtöljen. Med HD-ljud känns det som om du befinner dig mitt i handlingen. Ljudet är alltså en lika viktig del av Blu-ray som den knivskarpa bilden är. En Blu-ray-skiva rymmer ett brett spektrum av ljudformat, från stereo upp till okomprimerat 7.1-kanaligt surroundljud som ger ett ljud som slår allt det du tidigare upplevt. Musik och ljud lagras och återges i högsta kvalitet på Blu-ray-skivan och ger den bästa uppspelningen du kan få förutsatt att din ljudanläggning stödjer ljudformaten. Vi ska här bena ut begreppen för att hjälpa dig bygga upp din egen surroundanläggning.
Ljudformat
Ljudet på en Blu-ray-skiva finns i ett flertal olika flerkanaliga digitala ljudformat som alla har en sak gemensamt, de återger filmljudet på ett sätt som gör att det känns som du är mitt i handlingen. För att kunna överföra detta ljud från skivan till dina högtalare, oavsett om du vill ha ett 5.1 eller 7.1-ljud, krävs en ljudanläggning med stöd för dessa format. Antingen ett färdigt hemmabiopaket, eller en anläggning som du själv plockar ihop med lösa komponenter.
5.1 och 7.1 står för hur många separata ljudkanaler ljudspåret har. Till varje kanal kan du sedan ansluta en eller flera högtalare. Ett 5.1-system består av höger och vänster frontkanal, centerkanal, två bakre kanaler och en kanal för de riktigt låga bastonerna, därav ”5.1”. Ett 7.1-system har förutom de övriga ljudkanalerna två extra bakre kanaler.
De vanligaste ljudformaten är:
- PCM (Pulse Code Modulation)
- Dolby Digital
- DTS (Digital Theater Systems)
- Dolby Digital Plus
- DTS-HD High Resolution
- DTS-HD Master Audio
- Dolby TrueHD
- Auro-3D
- Dolby Atmos
- DTS:X
Anslutning till Blu-ray-spelaren
Det finns flera sätt att ansluta Blu-ray-spelaren eller digitalboxen till din ljudanläggning.
- HDMI: Många nyare surroundreceivers har in- och utgång för HDMI-kabel, dvs. du kopplar receivern mellan Blu-ray-spelaren och tv:n/projektorn. Receivern tar då hand om ljudsignalen och skickar sedan vidare bild- och ljudsignalerna till tv:n. Har receivern flera HDMI-kanaler kan den även användas för att växla bild och ljud mellan flera källor, t.ex. Blu-ray-spelare och HD-box eller mediaspelare.
- Coaxial: Ljudet går i en separat coaxial kabel (RCA) till receiver/ljudanläggning.
- Optiskt: Ljudet skickas i en separat optisk kabel (Toslink) till receiver/ljudanläggning.
- Analog 5.1: Äldre system där varje kanal (6 st.) har en egen kabel (RCA) till receivern.
Typ av ljudanläggning
Det finns två huvudtyper av ljudanläggningar för hembio att ta ställning till:
- Färdiga paket: Du kan köpa ett färdigt hemmabiopaket, vilket är det enklaste att köpa och installera. Allt i en kartong, bara att packa upp och placera ut högtalarna så är det i princip klart, förutom finjusteringarna förstås. Dessa paket har idag blivit allt bättre och kraftfullare och det kan vara ett bra alternativ att börja med.
- Egen anläggning: Att sätta ihop en egen anläggning är både roligare och ger oftast bättre resultat än att köpa ett färdigt paket. Här kan du dra nytta av din ordinarie stereoanläggning som du använder till att lyssna på musik, och helt enkelt komplettera/byta ut det som saknas för att få en anläggning som passar ditt rum och din smak.
Välja komponenter
Vad vi behöver för att bygga ett grundsystem för digitalt surround-ljud är följande:
- Receiver/surroundförstärkare med stöd för 5.1, 7.1 eller högre
- 2 st. fronthögtalare
- 1 st. centerhögtalare
- 2 eller 4 st. bakre högtalare beroende på om det är 5.1 eller 7.1
- 1 st. subwoofer
- Kablar
- Högtalarstativ/väggfästen
Receiver
Receivern är hjärtat i anläggningen och kallas ofta för hemmabioförstärkare eller surroundförstärkare. Det finns idag receivers med stöd för 5.1, 6.1, 7.1, 9.1 och 11.1 men 9.1 och 11.1 är ovanligt och dyrt. De två vanligaste är 5.1 och 7.1. Ska du köpa receiver idag rekommenderar vi en 7.1 även om du bara tänker använda dig av 5.1, det ger dig möjlighet till utbyggnad senare.
Högtalare
Har du högtalare som du är nöjd med för att lyssna på musik så har du en bra början till ett surroundsystem.
- Front-högtalare: De två högtalare som placeras till höger och vänster om tv:n eller projektorduken, och hanterar höger och vänster kanal i ett surroundsystem, normalt de största högtalarna.
- Center-högtalare: En centerhögtalare placeras mellan fronthögtalarna och hanterar centerkanalen i 5.1 och 7.1-ljud, vilken ofta innehåller bl.a. talet i en film. Center- och fronthögtalare bör vara av samma märke/serie för att ha lika klangbild.
- Surround-högtalare: Eller satelliter, kallas de bakre högtalarna i ett surroundsystem. De kan antingen vara två eller fyra stycken beroende på om du har ett 5.1- eller 7.1-system.
- Subwoofer: Är den högtalare i surroundsystemet som hanterar de allra djupaste bastonerna och skapar t.ex. dovt muller, eller trycket från explosioner. Subwoofern är oftast utrustad med en inbyggd förstärkare och kallas då för aktiv subwoofer. Eftersom det mänskliga örat inte kan avgöra varifrån dessa låga frekvenser kommer, är placeringen av denna högtalare lite valfri. Ett knep är att placera subwoofern där du ska sitta, sätta på något med mycket låga frekvenser och sedan krypa runt på golvet och lyssna var det hörs mest, där placerar du sedan din subwoofer då får du mest effekt där du sedan sitter.
Buttkicker
Vill du bli ordentligt omskakad av de djupa basfrekvenserna ska du införskaffa en så kallad buttkicker. Den får till exempel din soffa att vibrera på ett sätt som hade varit omöjligt utan ett enormt ljudtryck från ett flertal kraftiga subwoofers. En buttkicker hanterar utan problem en tresittssoffa. Enkelt förklarat är en buttkicker en kraftig högtalare utan kon som monteras på det som ska skakas, resultatet blir att soffan vibrerar på de lägsta tonerna 5-200 Hz och du får en verklig känsla av att vara med i handlingen. Buttkickern behöver ofta en egen förstärkare.
Tester
När du ska köpa en ny produkt är det alltid en fördel att läsa vad andra användare och experter skriver om produkten. På Testfreaks.se hittar du både expert- och användarrecensioner för de flesta hemelektronikprodukter.